Във форма и след 35
Как пробиотици помагат за излишните килограми и стреса
Балансираният начин на хранене е в основата на доброто здраве. Това означава да приемате разнообразни храни, включително плодове, зеленчуци, мазнини, протеини, зърнени и млечни продукти в необходимите за организма количества и в същото време да поддържате така желаното оптимално тегло.
Нуждата от правилен модел на хранене особено се засилва след 35-годишна възраст, когато метаболизмът постепенно се забавя. Настъпват някои хормонални промени, появяват се дефицити (на желязо, калций и др.), мускулна умора и други. Макар че в забързаното ежедневие, покрай многобройните служебни и домашни ангажименти, за съвременната жена, изложена често на голям стрес, спазването на определена диета е предизвикателство.
Телесно тегло и чревен микробиом
За пробиотиците вече се говори много, а ползите от тях са огромни. Има защо, доказателствата от различни проучвания се трупат. Смята се, че играят ключова роля за силния имунитет, подобряват храносмилателното и сърдечното здраве, могат да предпазят от алергии, както и от някои урологични и гинекологични заболявания, рак, влияят и на настроението.
Терминът „пробиотик“ идва от старогръцкото pro-biotic или в превод „за живота“ и е събирателно название за стотиците „добри“ бактерии, които обитават стомашно-чревния тракт. Те произвеждат важни хранителни вещества, включително витамин К и някои витамини от група В. Също така помагат за разграждането на фибрите, които тялото не може да усвои, превръщайки ги в полезни мастни киселини.
Пробиотици за отслабване? Да, науката го доказва!
Изследване с фокус чревен микробиом в САЩ установява, че хората със затлъстяване обикновено имат по-малко разнообразни чревни бактерии и колкото по-бедна е микрофлората им, толкова повече са склонни да наддават на тегло.
И още: пробиотиците карат тялото да „събира“ по-малко калории от храните, които се приемат. Установено е, че определени бактерии, като тези от семейство Lactobacillus, функционират именно така.
Смята се, че пробиотиците могат да се борят със затлъстяването и по други начини, включително:
- Освобождават хормони, регулиращи апетита;
- Повишават нивата на протеина ANGPTL4, което може да намали съхранението на мазнини.
- Намаляват възпалението, което може да доведе до наддаване на килограми.
Дисбаланс в чревната микрофлора – когато „добрите“ бактерии намалеят за сметка на „лошите“
В червата се срещат както „добри“, така и „лоши“, условно патогенни бактерии. При неправилно хранене, прекомерен стрес, некачествен сън, прием на антибиотици, различни заболявания, пътувания до екзотични дестинации полезните обитатели на стомашно-чревния тракт се нуждаят от изкуствено поддържане.
Чрез допълнителен прием на някои храни или пробиотични продукти, съдържащи полезни млечно-кисели бактерии, може да се осигури:
- възстановяване на баланса в чревната флора;
- намаляване на стомашните оплаквания;
- повишаване на имунитета;
- освобождаване от токсини;
- регулиране на теглото.
Пробиотичните продукти няма да „сменят“ чревната флора, но ще подпомогнат завръщането на „добрите“ бактерии. И така ще си гарантирате здраве, а оттам - увереност и красота.
Най-популярните пробиотични храни
И така, дами! Ако искате да се радвате на добра фигура, избирайте по-често пробиотични храни, за да подпомогнете чревната флора. Това са кисело мляко, кефир, кисело зеле, туршия, кисели краставички, моцарела, гауда и други. За улеснение има и пробиотици в капсула.
Лакто 4 ВИП съдържа най-важните „добри“ бактерии
- Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus. Специалната формула запазва жизнеността на лактобацилите в киселата среда на храносмилателния тракт.
Във всяка капсула Лакто 4 ВИП има 2 милиарда живи лактобацили. Подходящи са за прием с храната, като могат да се приемат цели или съдържанието им да се разтвори във вода, сок или храна. Това ги прави подходящи и за деца.
Препоръчителната доза за възрастни е по 1 таблетка дневно.
CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.