Включете цвеклото в менюто си и няма да съжалявате
Цвеклото е един от най-достъпните зеленчуци и вече може да се намери навсякъде. Затова специалистите за пореден път напомнят, че то е изключително полезно. Защо?
Цвеклото влияе положително върху работата на целия храносмилателен тракт. Помага при запек, защото е много богат на фибри, които увеличават полезната микрофлора.
Зеленчукът съдържа бетанин и бетаин. Това са мощни антиоксиданти, които неутрализират разрушителното действие на свободните радикали, помагат да се запази младостта и да се забави процесът на стареене.
Цвеклото се препоръчва да хора, страдащи от хипертония. Влияе благотворно върху еластичността на кръвоносните съдове, подобрява състоянието на черния дроб и укрепва имунитета.
Цвеклото действа като афродизиак, твърдят учените. Съдържа йод, витамините В и С, каротин, фосфор и магнезий.