Водещата роля на дебелото черво за здравето на човека
Лечебните стратегии на аюрведа
Д-р Антоанета Заркова
Дебелото черво в аюрведа има много важно значение за здравето и лечението на болестите. То е обиталището на ключовата за организма вата доша. Аюрведа познава влиянието на храните върху средата в дебелото черво и използва това при съставянето на хранителни програми. Още по-пряко тя манипулира тази среда чрез директно въвеждане в него на разнообразни субстанции. Биологичната целесъобразност на тези подходи се потвърждава от съвременни изследвания в медицината.
Дебелото черво в аюрведа е домът на ключовата доша за човешкото здраве, вата доша. Тя е диригентът на всички процеси в организма: нормални и патологични.
Средата, която се създава в дебелото черво след процеса на смилане, е основният показател, по който аюрведа оценява храните.
Храната оформя състава на микроорганизмите. Те са силно чувствителни на пропорциите на различните храни в диетата.
Микробните общества отговарят на диетичните промени. Изменяйки начина на хранене, те се обогатяват с нови видове, за които тази хранителна среда е благоприятна.
В последното десетилетие има бум от изследвания в областта на микроорганизмите, обитаващи различните области от човешкото тяло чрез определяне на техните гени, т. нар. микробиом. Това стана възможно с въвеждането на ново поколение генетично секвениране, бърз, автоматизиран и прецизен метод, който доведе до появата на огромен брой публикации върху компонентите на микробиома и промените, настъпващи в него.
Оказа се, че повечето клетки в нашия организъм не са човешки, а микробни; в съотношение 10:1.
99% от микробната маса е в стомашночревния тракт и упражнява както локален ефект, така и повлиява отдалечени зони и процеси. Поради това стомашно-чревният микробиом има много голямо значение за здравето.
Микробните общества участват в различни функции:
- произвеждат полезни вещества;
- участват в смилането на храните – преобладаващата част от продуктите на междинната обмяна, които се намират в плазмата, са от микробен произход;
- влияят върху формирането на имунитета: възпаления или имунологичен толеранс, което очертава важната им роля за автоимунните заболявания;
- чрез продуктите от метаболизма си може да въздействат върху гените на човека и да изменят тяхната проява.
Отглеждането на достатъчно количество от правилните видове микроорганизми в червата ни е важно условие за здравето ни.
Микробната дисбиоза в лумена на червата и в лигавицата при пациенти с рак на дебелото черво и ректума е доказана от много изследователи.
Установяването на огромната роля на нормалната чревна микрофлора във функциите на нервната система и емоционалното поведение води до безпрецедентни промени в разбирането за много психиатрични и неврологични заболявания.
Съществува силна зависимост между чревния тракт и мозъка.
Тази връзка между централната нервна система (ЦНС) и чревната нервна система е хормонална, имунологична, неврална. Формира се свързан комплекс, наречен чревно-мозъчна ос.
Отговорът на мозъка към стрес има пряко въздействие върху клетките в червата: върху чревния епител, имунните клетки в червата, невроните в червата, клетките, които задават ритъма на чревните движения, както и върху клетките, произвеждащи серотонин.
Известно е, че стресът увеличава чревната пропускливост, с което улеснява достъпа на бактерии и големи молекули до вътрешната среда на организма.
Болестите на ЦНС може да се дължат на изменения в съотношението на микробните общества в дебелото черво.
Bifidobacterium и Lactobacillus са основните видове, които показват благоприятно въздействие при тревожност и депресия.
Микроорганизмите в червата ни са причинители или съучастници във формирането на много хронични болести като:
- алергии;
- хронични възпаления;
- рак;
- диабет;
- невродегенеративни заболявания;
- псориазис;
- рефлукс езофагит;
- затлъстяване;
- астма в детска възраст;
- възпалителни заболявания на дебелото черво;
- рак на дебелото черво и ректума и др..
Болестите при човека се свързват с глобални изменения в нашия микробиом.
Затлъстяването се свързва с промяна в съотношението на двата доминиращи вида бактерии - Bacteroidetes и Firmicutes. Тези промени повлияват метаболитния потенциал на микрофлората, която при затлъстяване има голяма способност да извлича за нас енергия от храната. Това свойство подлежи на трансплантация: колонизацията на мишки без микроби с микроби на затлъстели мишки довежда до значително натрупване на мастна тъкан.
Възможна стратегия за въздействие върху оста черва–мозък са пребиотиците – несмилаеми компоненти на храната, които спомагат растежа на полезните микроорганизми в червата.
Директен метод за управляване на хранителната среда в дебелото черво е лечението с клизми.
Според аюрведа клизмите съставляват половината от всички лечебни методи. А някои автори казват, че те представляват цялостно лечение за много заболявания.
Клизмите в аюрведа се наричат басти. Те не само „измиват“ дебелото черво, но имат многопосочно действие.
- премахват увеличените доши и отпадните материи;
- успокояват възбудените доши;
- спомагат отслабването на тегло;
- спомагат изграждането на мускулна маса;
- подобряват сексуалните функции;
- забавят процеса на стареене;
- удължават живота;
- доставят комфорт и щастие, като подобряват здравето;
- дават сила и издръжливост;
- стабилизират храносмилането и метаболизма;
- подобряват интелекта;
- прилагат се за всякакви заболявания;
- не предизвикват усложнения;
- засилват репродуктивната тъкан;
- премахват всички болестотворни доши – вата, питта и капха, натрупани в тялото;
- най-доброто средство за лечение на вата заболявания в техния корен.
Маслата, които се използват, имат напълно противоположни свойства на вата доша. Мазни, тежки и загряващи, те са противоположни на сухата, лека и студена вата, с което успешно я балансират.
Клизмата приложена в дебелото черво оказва влияние на цялото тяло и на емоциите. Влиянието ѝ не е ограничено само в дебелото черво.
Терапиите в аюрведа са строго съобразени с възрастта на пациента, стадия на заболяването, физическата издръжливост, устойчивостта на психиката и др. Изрично е посочено, че терапиите трябва да са много по-меки при деца, жени, възрастни хора, при царя и онези, които са изнежени от комфорта на живота си. Дозите на субстанциите в басти изискват голямо нагаждане спрямо нашите условия.
Класификация на басти според функцията ѝ:
1. очистваща дошите;
2. редуцираща – премахва натрупаната мастна тъкан, подобрява ендокринни и метаболитни заболявания, свързани със затлъстяване;
3. омасляваща;
4. изграждаща – повишава количеството и качеството на тъканите, особено на мускулната.
Няма възраст след една година, която да е противопоказана за басти.