Здраве

16 Декември 2014

1621

Животът днес

Време e за “сладки“ празници!

Празниците наближават! Събираме се с близки и приятели да споделим трапезата, хубавото настроение и надеждите ни за добро бъдеще. Вкусните традиционни блюда, които приготвяме, носят семеен уют, удоволствие на сетивата, но и риск да прекалим както с храната, така и с напитките. Изкушенията са много - и за хората с диабет, и за всички останали. За някои злоупотребите се изчерпват с покачването на няколко излишни килограма, но при хората с диабет могат да доведат до рязко спадане или покачване на кръвната захар, до поява на ацетон и до влошаване на здравето. А първото, което си пожелаваме на всеки празник, е „Здраве“ и за да го запазим, е добре да планираме нещата предварително.

За да се насладите на празника, без да влошавате контрола на захарния диабет:
Продължете да следвате Вашия лечебен и хранителен режим.
Измервайте и записвайте в дневника за самоконтрол стойностите на кръвната захар.
Не пропускайте да поставяте инсулина си. Ако сте решили да празнувате извън дома си, уверете се, че го носите със себе си.
Ако пропуснете или отложите хранене, коригирайте лечението си.
Движете се! Това е най-естественият начин да намалите кръвната си захар дори след обилно хранене. Разхождайте се, танцувайте, отделете час време за любимия си спорт.

Какво може да смути обичайния Ви режим и как да го преодолеете?
Ако празничното Ви меню започва със зеленчукови салати и туршии, последвани от предястия и мезета, бедни на въглехидрати, можете да поставите бързодействащия или предварително смесения аналогов инсулин непосредствено преди консумация на основното блюдо или дори след него. Така ще намалите риска от евентуална хипогликемия.

Ако сте забравили да си инжектирате вечерната доза базален инсулинов аналог (бавния инсулин преди лягане) и от тогава са минали по-малко от 4 часа, можете незабавно да си направите цялата доза, а ако го установите чак на следващата сутрин, инжектирайте половината от пропуснатата доза.
Ако сте на гости или ресторант и сте забравили инсулина си у дома, е добре да си поръчате бедни на въглехидрати храни и напитки.

Ако консумирате по-голямо количество въглехидрати - хляб и тестени изделия, картофи, боб, леща, грах, спагети, плодове, десерти и пр., коригирайте дозата на инсулина за съответното хранене и/или увеличете физическата си активност.

Ако има изобилие от ястия и искате да опитате от повечето, яжте малки порции.
Още преди да започнете да се храните, разберете какво предлага празничното меню и решете от коя въглехидратна храна искате да похапнете. Ако предпочетете картофена или бобена салата, ястия с ориз, макарони или картофи, намалете или напълно изключете хляба. Оставете десерта за няколко часа по-късно или се откажете от него.

Ако на всяка цена искате да похапнете десерт, намалете или напълно изключете консумацията на хляб и въглехидрати със салатите и основните ястия.
Внимавайте с алкохола! Никога не пийте на гладно или с храна, бедна на въглехидрати, защото това може да предизвика рязко спадане на кръвната захар и хипогликемия.
Може да консумирате 1-3 алкохолни единици по време на или след хранене, съдържащо въглехидрати. Една алкохолна единица се равнява на 25 мл концентрат или 100 мл сухо вино, или една малка бира. Ако не разполагате с въглехидратна храна, можете да я замените с чаша напитка със захар.

Не забравяйте, че алкохолът е много калоричен. За да поемете по-малко калории, а чашата Ви да е пълна по-дълго време, разреждайте с лед и газирана вода.

Изпиването на 150-200 мл газирана напитка, сок, компот или студен чай със захар се равнява на поемането на супена лъжица кристална захар. От тези количества кръвната Ви захар ще се покачи с до 3-4 ммол в следващите 10-15 минути, факт, който можете да използвате за бързо и надеждно излизане от хипогликемия.
Ако напитките със захар се приемат по време на хранене или захарта е съставна част от десерт или сладкиш, богат на мазнини, покачването на кръвната захар се забавя. Ето защо шоколадът и десертите със захар могат да бъдат включени в менюто на човека с диабет, особено на празник. Ако консумираните захари надвишават препоръчаното Ви количество, увеличете инсулиновата си доза и/или физическата си активност.

Включвайте зеленчуците при всяко хранене, така ще намалите риска от поемане на излишни захари и калории. Спокойно може да консумирате домашно приготвени консерви и туршии като кисели краставички, кьопоолу, туршии, малки царевички и др., въпреки че те съдържат малки количества захар.
Избягайте от апетита. Двадесетминутна разходка на студен въздух повишава ендорфините и серотонина, които помагат за преодоляването на апетита.

Приберете или покрийте храната между отделните хранения. Оставената на масата храна привлича погледа, възбужда апетита и така подтиква към „прегрешения“.

Храни, които повишават кръвната захар

Бързи “захари” - храни, които бързо повишават нивото на кръвната захар, консумират се при хипогликемия и физическа активност.
• Захар, глюкоза, мед, захарни бонбони, подсладени със захар напитки. 

Бавни “захари” - храни, които по-бавно повишават нивото на кръвната захар.
• Хляб, тестени изделия, макарони, юфка, спагети, картофи, ориз, боб, леща, грах, нахут, царевица, соя, жито и др.
• Ядки и семена.
• Плодове, плодови сокове и консерви.
• Прясно и кисело мляко.  

Храни, които не повишават кръвната захар

Зеленчуци - консумирайте ги на всяко хранене.
• Зехтин, олио, масло.
• Месо, риба и морски храни, яйца, колбаси, филе, шунка.
• Кашкавал, сирене, извара - внимавайте със скритите мазнини в тях!

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 127