Здраве

17 Февруари 2019

Животът днес

Учени от Оксфордския университет установиха, че употребата на ябълки понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Този ефект се дължи на съдържащите се в тях калий и желязо. Резултатите от изследване на специалистите от Великобритания доказаха, че хората, които редовно ядат ябълки, страдат средно с 12% по-малко от проблеми с кръвоносните съдове и сърцето.

Други изследвания потвърдиха ползата от ябълките при подагра и артрит. Причината за позитивния ефект е, че тези плодове са богати на кверцетин, мирицетин и кампферол, които помагат и при анемия.

Ябълките намаляват риска и от увреждания на мозъка, водещи до болестта на Алцхаймер. Освен това могат да подобрят паметта и концентрацията. Те се препоръчват и на хора, страдащи от диабет, заради полифенолите, които съдържат.

Освен това ябълките намаляват възпаленията и укрепват имунната система. Антиоксидантите в тях се борят със свободните радикали, които директно са свързани с процесите на стареене на организма.

Учените отбелязват, че зелените ябълки са изключително полезни при анемия, а червените при хипертония.

Сподели във Facebook