Ябълките подобряват паметта
Природните съединения – фитонутриенти, които се съдържат в ябълките, както и в други плодове, помагат за изработването на нови клетки в мозъка. Това подобрява паметта и когнитивните функции. До този извод стигнаха учени от Австралия и Германия. Резултатите от техните изследвания са публикувани в списание Stem Cell Reports.
Доскоро беше известно, че химичните съединения в растенията, т.нар. фитонутриенти като ресвератрол в червеното грозде и епигалокатехин галат (EGCG) в зеления чай, оказват положително действие върху различни органи, включително и върху мозъка.
Според последното проучване обаче се оказва, че високите концентрации на някои фитонутриенти стимулират процеса на генериране на нови неврони в главния мозък. Някои съединения, на които са богати ябълките (като кверцетин), оказвали положителен ефект върху състоянието на паметта и когнитивните функции на мозъка.