Ядките, които понижават риска от рак
Съществуват много фактори, които повишават опасността от появата на онкологични заболявания. Но има и начини, които намаляват риска от рак. Наскоро учени откриха продукта, който употребяван 3 пъти в седмицата, може да предотврати тежката диагноза.
Известно е, че и неголяма промяна в начина на хранене може да окаже силно влияние върху продължителността на живота. Някои продукти подсилват защитните функции на организма срещу хроничните заболявания. Последно изследване доказа, че един вид ядки понижават риска от смърт по различни причини. Става въпрос за орехите, които предотвратяват проблеми със сърдечносъдовата система, главния мозък, предпазват организма и от рак.
За да стигнат до този извод, специалисти анализирали хранителните навици на повече от 7,2 хиляди доброволци. Всички попълнили анкети, състоящи се от 137 въпроса. Участниците в експеримента попълвали и колко често употребяват орехи. Учените приравнили една порция на 28 грама. Изследването продължило 5 години. През това време починали 323 доброволци. При 81 от тях били диагностицирани проблеми със сърдечносъдовата система, при 130 – онкологични заболявания.
Анализът на хранителните навици на участниците в експеримента показал, че при всички, които употребявали орехи, рискът от преждевременна смърт бил по-нисък с 39%. Още по-добри резултати били установени при хората, които освен орехи спазвали и средиземноморска диета.