Ядките са полезни при правилна употреба
Ядките съдържат много ценни за здравето мастни киселини и витамини, но ако искаме да постигнем максимален ефект, трябва правилно да ги употребяваме.
Научни изследвания потвърдиха, че при хората, в чието меню ежедневно присъстват ядки, е най-нисък рискът от исхемична болест на сърцето, от онкологични заболявания и от преждевременна смърт. Не бива обаче да се употребяват повече от 20-30 грама на ден.
Как трябва да се употребяват ядки, за да бъдат част от здравословното хранене:
С черупките
Според специалистите именно небелените ядки са най-полезни. Почистените, за да бъдат опаковани, бързо се окисляват.
Сурови
Най-правилният избор са суровите ядки, защото в тях се запазват най-много полезни микроелементи. Производствената обработка, в това число и печенето, унищожава голяма част от витамините, а за пърженето им често се използват вредни мазнини.
Без добавки
Посоляването, подслаждането или добавянето на каквито и да било подправки и вкусове намалява здравословния ефект от употребата на ядки.