За ползата и вредата от джинджифила
Здравословните ефекти от употребата на джинджифил са били известни и на нашите предци. Те успешно са го използвали за лечение на стомашно-чревни заболявания и при различни разстройства.
Днес вече учените доказаха, че в състава на джинджифила има вещества, които влияят благотворно върху целия организъм. Често обаче хората се отказват от него, защото не знаят как да го ползват. А за профилактика и лечение на простудни заболявания той е безценен.
Как е правилно да се употребява
Джинджифилът има най-разнообразни приложения и е част от огромен брой готварски рецепти.
Трябва да се знае, че той притежава оригинален вкус, който е различен, когато джинджифилът е пресен и когато е сушен. Затова не се отказвайте, ако сте пробвали само единия вид.
Когато сте се снабдили с пресни корени, първото, което е необходимо да направите, е да вземете отделна дъска за обработката му. Най-добре е тя да е синтетична, защото дървото трайно попива ароматите. Измийте внимателно джинджифила и отстранете възможно най-тънък пласт от кората му, защото под нея се намират най-ценните вещества. Добавяйте го в ястията в последния момент.
Какво съдържа
Лечебното растение продължава да удивлява учените с разнообразния си химичен състав, в който влизат:
- Минерални вещества: желязо, фосфор, калий, магнезий, натрий, цинк, селен, калций, алуминий, хром.
- Витамини: А, С и от групата В.
- Аминокиселини.
- Етерични масла.
- Незаменими мастни киселини: линолова, капролова, олеинова.
- Фибри.
- Алкалоидът капсаицин, който има обезболяващо и противовъзпалително действие.
- Куркумин, природен антибиотик.
Кой трябва да избягва джинджифил
Джинджифилът все пак е подправка, която има леко горчив и лютив вкус, затова може да създаде проблеми на хора с заболявания на стомаха и пикочния мехур.
Бременните и кърмещи жени също трябва да го изключат от менюто си.