Здраве

24 Юни 2024

485

credoweb bg

Подсладените със захар напитки не са полезни, това е известно отдавна. Малко известно е обаче, че дори малки количества от тях повишават риска за сърцето.

Подсладените със захар напитки могат да навредят на здравето ви, дори и в умерени количества, казва Лорена Пачеко, диетолог и учен по изследване на храненето в Училището по обществено здраве на Харвард. Това включва напитки с добавени захари, като сода, лимонада, плодов пунш и дори промотираните като здравословни енергийни или спортни напитки.

15 до 50 процента по-висок риск за сърцето

„Като диетолог, подкрепям умереността в храненето“, казва Пачеко – но не и когато става въпрос за напитки, подсладени със захар. „Тези напитки са течни бонбони и са вредни за здравето.“ Те трябва да бъдат напълно избягвани, а не само ограничавани, добавя тя.

В ново проучване от 2024 г. с над 100 000 души става ясно, че дори спортът не спасява от негативния ефект на течната захар. Хората, които спортуват редовно и консумират само две сладки напитки на седмица, имат 15% по-висок риск от сърдечни заболявания в сравнение с активните хора, които се въздържат от сладки напитки. За тези, които пият две подсладени напитки седмично и не спортуват, рискът е дори по-голям – почти 50% по-вероятност да развият сърдечно заболяване.

„Маркетинговите кампании често подчертават, че подсладените със захар напитки няма да имат отрицателен ефект върху здравето, стига да спортувате“, казва Пачеко. „Въз основа на нашите открития, това не е вярно. Затова е най-добре да намалите консумацията на подсладени напитки колкото е възможно и да ги замените с вода.“

Източник: News-air.com

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook