Здраве

18 Юни 2024

727

credoweb bg

Новите проучвания, публикувани в European Heart Journal, свързват високите нива на ксилитол - нискокалоричен подсладител, използван в множество храни с намалено съдържание на захар, дъвки и паста за зъби - с повишен риск от инфаркти, инсулти и смърт.

Изследователският екип проучи над 3000 души в САЩ и Европа в продължение на 3 години и установи, че хората с най-високи нива на ксилитол в плазмата си са по-склонни към сърдечносъдови проблеми.

Ксилитол се слага масово в преработени храни, паста за зъби, дъвки 

За да илюстрират ранните ефекти на ксилитола, изследователите анализираха активността на тромбоцитите при доброволци, които консумирали напитки, подсладени с ксилитол и глюкоза. Нивата на ксилитол се увеличили 1000 пъти след консумацията на напитката с ксилитол, но не и след тази с глюкоза.

Ксилитолът, който се среща естествено в малки количества в плодовете и зеленчуците, е все по-често използван като заместител на захарта в преработени храни, паста за зъби, дъвки и други продукти през последното десетилетие.

„Това проучване подчертава необходимостта от допълнителни изследвания върху захарните алкохоли и изкуствените подсладители, особено след като те често се препоръчват за борба със затлъстяването и диабета“, коментира Стенли Хейзън, MD, председател на отдела по сърдечносъдови и метаболитни науки в Lerner на Cleveland Clinic Изследователски институт.

„Това не означава, че трябва да изхвърлите пастата за зъби с ксилитол, но е важно да сме наясно, че консумацията на продукти с високи нива на ксилитол може да увеличи риска от кръвни съсиреци.“

Еритрол също може да влезе в списъка с вредни вещества

Сходна връзка между еритритола, друг захарен алкохол, и сърдечносъдовите проблеми беше установена миналата година от същия изследователски екип.

В отговор на проучването Съветът за контрол на калориите, търговска асоциация, представляваща индустрията за нискокалорични храни и напитки, заяви, че ксилитолът е одобрен от десетилетия от правителствените агенции. Те отбелязват, че резултатите от проучването може да не се отнасят за общото население, тъй като някои от участниците вече са имали повишен риск от сърдечносъдови проблеми.

Източник: News-air.com

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook