Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
Замразените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и антиоксиданти от пресните, твърдят учени. Две независими изследвания показват, че някои продукти, минали през фризера, са с повече полезни съставки от пресните, като се започне от морковите и броколито и се стигне до боровинките. Те съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротин. Тези антиоксиданти предотвратяват появата на рак и са много полезни за мозъка, кожата, очите и работата на тялото.
Продаваните в супермаркетите плодове и зеленчуци изглеждат много свежи. Често обаче те са съхранявани дълго, преди да стигнат до рафтовете. С времето хранителните им качества се губят, намаляват витамините.
Замразените плодове и зеленчуци се охлаждат бързо след прибирането им. Това запазва повече витамини и антиоксиданти в тях. Ефектът е най-силен при меките плодове.
Двата екипа - единият от хранителния институт Ледърхед, а другият от университета на Лестър, са направили 40 теста, с които са измерили хранителното съдържание на продукти, стояли в хладилник три дена, и на техния замразен еквивалент. Резултатите показват, че най-полезна е прясно набраната селскостопанска продукция. При липса на достъп до такава обаче замразените плодове и зеленчуци обикновено превъзхождат по качества престоялите няколко дни в складовете.
Замразеното броколи например съдържа повече витамин С, лутеин и четири пъти повече бета-каротин. Но пък прясното е с повече полифеноли, а именно те предотвратяват рак.
В замразените моркови има три пъти повече лутеин и двойно повече бета-каротин. Те са по-богати и на витамин С и полифеноли. Замразеният спанак обаче отстъпва на пресния.
Замразените боровинки и зеленият фасул са с повече витамин С и полифеноли от пресните. Малините и грахът са с почти еднакви показатели пресни и замразени. Същото се отнася и за карфиола.