Запекът атакува здравето
Причините за появата на запек могат да са най-разнообразни – нарушения във функцията на черния дроб, на стомашно-чревния тракт, силен или хроничен стрес... Има обаче и напълно зависещи от нас и предотвратими фактори. Например застоялият живот, който незабележимо се превърна в норма за голяма част от днешните хора, „движещи“ се в бермудския триъгълник компютър – автомобил – телевизор, е пагубен за работата на практически всички системи в организма и червата съвсем не са на последно място. Тяхната работа се нарушава, забавя, това води до запек, който при това лесно и много често се превръща в хроничен.
При запек токсините не се отделят редовно, задържат се в тялото и нанасят своите поражения. Чисто физическите усещания също са неприятни, тъй като запекът е съпроводен от подуване на стомаха, тежест, газове. Човек се чувства некомфортно, не е напълно работоспособен и в кондиция. Хроничният запек твърде често предизвиква и появата на хемороиди, а регулирането на дефекацията е пряко свързано с лечението им и предотвратяването на особено болезнени и сериозни техни усложнения.
Друга основна причина за запека е непълноценното хранене с предимно сухи храни – сандвичи, бургери и всички останали, известни като джънк фууд. Грешка е наблягането на белтъчна, мазна храна, тлъсто месо, бял хляб. Всички научни изследвания върху храненето у нас показват, че сега средностатистическият българин консумира по-малко зеленчуци и плодове, отколкото е необходимо според нормите на здравословния живот.
„Трябва да се върнем към традициите си и българинът отново да се приучи всеки ден да консумира няколко различни плодове и зеленчуци - необходимото количество е около 400 грама – казва диетологът проф. Светослав Ханджиев. - Тяхната биологична стойност е голяма и оттам и ценността им за здравето – безспорна. Заради богатото съдържание на витамини и на разнообразни минерални соли, антиоксиданти, които са изключително полезни за всички физиологични процеси в нашия организъм. Защото всекидневният стрес активизира оксидативните процеси в тялото, което пък води до ранна атеросклероза, до злокачествени тумори и други болести.“
В последните години експертите по хранене в цял свят акцентират специално върху значението на растителните влакнини, тъй наречените фибри, които се съдържат и в зеленчуците и плодовете. Причината е, че средностатистическият жител на планетата страда твърде често от хроничен запек. А свързаният с него риск от рак на дебелото черво, най-разпространеното злокачествено заболяване на храносмилателната система, е вече изключителен медицински и социален проблем. С други думи, предпазването от хроничния запек е профилактика и на рака на дебелото черво. Фибрите не се резорбират, не се разтварят, но при поемане на повече вода водят до набъбване на чревното съдържимо, по механичен начин дразнят лигавицата и подобряват дефекацията.
„Нормалното е поне веднъж дневно да се ходи по голяма нужда и това би трябвало да се осъзнае от всеки като много важна част от грижата за доброто здраве и самочувствие - казва проф. Ханджиев. - Вече са на разположение и препарати, базирани върху съставките на естествени продукти със слабителен ефект. Например „Фрутилакс“ представлява екстракт от смокини и сини сливи, съдържа още мента, копър. Това са отдавна познати и изпитани в традициите на нашето хранене средства срещу запек, действието им е меко, приемането им не предизвиква спазми и неприятни усещания.“ (ЖД)