Защо черният шоколад се превърна в суперпродукт
Доказано е, че колкото е по-висок процентът на какаото в шоколада, толкова той е по-полезен за здравето. Причината е в голямото количество антиоксиданти и минерали, които съдържа. Черният шоколад освен това подобрява настроението, без да вреди на фигурата. Какви са здравословните ефекти от неговата употреба:
Помага на сърцето
Редовната употреба на черен шоколад намалява риска от сърдечносъдови заболявания и влияе положително върху състоянието на кръвоносните съдове.
Предотвратява инсулта
Резултатите от дългогодишни изследвания показват, че шоколадът с високо съдържание на какао намалява опасността от инсулт.
Бори се с кашлицата
Учени са установили, че черният шоколад понякога е по-ефективен при кашлица от лекарствата. Теоброминът, съдържащ се в какаото, понижава активността на блуждаещия нерв в главния мозък, който и предизвиква кашлицата.
Подобрява дейността на мозъка
Редовната употреба на черен шоколад подобрява способността да се анализира информацията. Той развива и абстрактното мислене, както и оперативната памет.
Предпазва от вредните слънчеви лъчи
Оказва се, че в шоколада, съдържащ минимум 85% какао, има достатъчно флавоноиди, които предпазват от вредните ултравиолетови лъчи