Защо горчицата трябва редовно да присъства в менюто ни
Някои хора погрешно включват горчицата в списъка с вредните продукти, но, когато е натурална, тя е изключително полезна за здравето. Защо?
Забавя стареенето
Горчицата съдържа природни антиоксиданти, между които каротин, лутеин, витамините А, С и К. Максималният ефект върху здравето се постига именно, когато те действат комплексно. Затова горчицата забавя стареенето на клетъчно ниво и позволява дълго време да изглеждате млади.
Укрепва костите
В състава на горчицата са открити още селен, калций, магнезий и фосфор. Те укрепват костите, зъбите, ноктите, подобряват състоянието на косата и помагат да се облекчат симптомите на ревматизма и мускулните спазми.
Помага при псориазис
Горчицата не може да бъде пълноценно лекарство срещу псориазис, но помага чувствително да се подобри състоянието на кожата и да се ускори процесът на оздравяване. Причината е, че тя може да активира изработването на ферменти, които намаляват възпалителния процес и помагат за възстановяването.
Нормализира холестерола
Хората, които искат да предотвратят появата на сърдечносъдови заболявания, както и да предпазят кръвоносните си съдове, трябва да консумират горчица. Тя понижава нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и пречи на образуването на плаки върху стените на кръвоносните съдове.
Бори се с мигрената и тревогата
Горчицата се препоръчва на хора, страдащи от мигрена, защото е богата на магнезий и витамини от групата В. Освен това горчицата може да действа като натурално успокоително, избавяйки от чувството на тревога, подобрява и качеството на съня.
Лекува запек
Горчицата може да увеличи скоростта на отделянето на слюнка 8 пъти. Така храносмилателната система започва да работи значително по-добре, което решава проблема със запека. Но с нея не бива да се прекалява, за да не се постигне обратният ефект.