Защо лукът трябва да присъства редовно на трапезата ни
Учени определиха няколко основни причини, поради които не бива да се отказваме от лука. Той е богат на антиоксиданти, витамини и минерали. В една средна глава лук няма и 50 калории, но тя съдържа една пета от дневната норма на витамин С, една десета от витамин В6, фолиева киселина, калий и магнезий.
Според изследвания италианците и швейцарците по-рядко страдат от някои видове онкологични заболявания, защото употребяват много лук. При жените той укрепва скелета и понижава пет пъти риска от фрактури.
Лукът е много полезен и за хора с проблеми на храносмилателния тракт. Инулинът, който се съдържа в зеленчука, действа като пробиотик, увеличавайки количеството на полезните бактерии. Той помага и да се контролира съдържанието на захар в кръвта и намалява апетита.
Изследване е доказало, че лукът понижава холестерола. А приготвен заедно с домати ускорява абсорбирането на антиоксиданта ликопена, който предпазва от рак и от сърдечносъдови заболявания. Ликопепът помага още на очите и мозъка.