Здраве

20 Октомври 2018

Животът днес

Отдавна се знае, че начинът на хранене, изобилстващ с морски продукти, може да забави стареенето, но до момента не беше известно защо. Специалисти от Харвардския университет обаче проведоха изследване и установиха, че тайната за подмладяващия ефект на морските дарове се крие в специфични аминокиселини. Учените доказаха, че три вида омега 3 полиненаситени мастни киселини - DPA, DHA и EPA, са в основата на подмладяващото действие на рибеното масло, мазните риби и много други морски продукти.

Наскоро експерти от университета в Бостън откриха, че възрастните хора, които често употребяват риба и морски дарове, живеят средно с две години до-дълго в сравнение с връстниците си, които избягват този начин на хранене, и с 30% по рядко умират от сърдечносъдови проблеми. Специалистите съобщиха, че възрастните хора, в чийто организъм се съдържат много ЕРА, с 24% по-рядко ги сполетяват инфаркт, инсулт и други тежки заболявания. Ако в кръвта на тези хора е високо нивото на още една мастна киселина – DHA, то рискът от тези здравословни проблеми  се понижава с допълнителните 18-21%.

Сподели във Facebook