Защо не бива да пренебрегваме грейпфрутите
Специалистите препоръчват в студените месеци особено внимателно да следим за съдържание на витамин С, биофлавоноиди и други биологично активни вещества в продуктите, които употребяваме. Това е един от начините да поддържаме имунната си система, ставите и кожата в добро състояние.
Защо не бива да пренебрегваме грейпфрутите през зимата:
- Един грейпфрут съдържа дневната норма от витамин С.
- А в половин грейпфрут (150 г) има 60 кал, затова не може да повлияе на теглото ни.
- Грейпфрутите са богати на магнезий, калций, желязо, каротеноиди, калий и витамини от групата В.
- Съдържат етерични масла и никотинова киселина, които помагат да се справим с безсънието и главоболието.
- Този плод има нисък гликемичен индекс – 25 единици, затова може да се употребява при диабет.
- Грейпфрутът е ценен източник на пектин и фитонциди, а съдържащото се в него вещество нарингин помага на стомашно-чревния тракт, активизира дейността на черния дроб, подобрява храносмилането. Всичко това е полезно за хора, които искат да отслабнат.
Учените обаче предупреждават, че лекарствата не бива да се пият със сок от грейпфрут, защото ще загубят ефективността си. Съществуват и някои противопоказания за употребата на този плод, затова първо се посъветвайте с личния си лекар.