Здраве

3 Юли 2024

651

credoweb bg

Може би сте чували да се говори за чревен микробиом. Какво представлява той и защо е важен? Става дума за микроорганизмите, живеещи в червата. Всеки човек има около 200 различни вида бактерии, вируси и гъбички в храносмилателния тракт.

Някои микроорганизми са вредни за нашето здраве, но много от тях са невероятно полезни и дори необходими за здраво тяло. Проучване показва, че наличието на голямо разнообразие от бактерии в червата може да помогне за намаляване на риска от състояния като:

  • диабет
  • възпалително заболяване на червата (IBD)
  • псориатичен артрит
  • автоимунни заболявания
  • разстройства на психичното здраве
  • ендокринни състояния
  • стомашно-чревни разстройства
  • сърдечносъдови заболявания

7 признака за проблеми в червата и какво може да се направи

От казаното дотук става ясно, че процесите в червата са не само сложни и многообразни, но и важни за общото здравословно състояние. Причините за проблеми се свързват не толкова с гени, колкото с начина на живот, хранене, физическа активност. Ето кога трябва да светне червената лампичка, че нещо с червата не е наред:

1. Изборът на храна като причина за запек или разстройство

Всички стомашни смущения – разстройство, запек, подуване, газове, стомашни киселини и др. могат да са знак за чревни проблеми.

Обърнете внимание на храната, някои продукти, зеленчуци може да дразнят стомаха и червата. Такива са например храни с много фибри като някои кореноплодни. Вируси, инфекции също допринасят за разстройството, особено през лятото. Запекът може да има различни причини, от дехидратация до хормонални дисбаланси.

2. Безпричинни промени в теглото

Наддаването или загубата на тегло, без да сте променили начина на хранене или двигателния си режим, може да е признак на проблеми с червата. Дисбалансът в микробите, които нормално обитават червата, може да наруши способността на тялото да абсорбира хранителни вещества, да регулира кръвната захар и да съхранява мазнини. Подобен признак изисква посещение при гастроентеролог, за да се установи конкретната причина за проблема.

4. Нарушения на съня или постоянна умора

Проучване показва, че дисбалансът в чревните бактерии може да бъде свързан с фрагментиран сън и кратка продължителност на съня, което може да доведе до хронична умора. Невинаги може да се намери причината за лошия сън, но е ясно, че последиците са възпаление, забавяне на метаболизма и влошено психично здраве.

5. Автоимунни състояния

Много изследвания откриват връзки между червата и имунната система. Това не е чудно, защото имунните клетки имат нужда от определена хранителна среда, за да се развиват добре. За популярното заболяване хашимото се предполага, че е свързано с дисбаланс на полезни и вредни бактерии в червата.

6. Кожни раздразнения

Да, кожата може да реагира, когато нещата в червата не са наред! Има научни данни, че кожни заболявания като псориазис може да са свързани с бактериите в отделителната система. Организмът е едно цяло и когато лошите бактерии надделеят в червата, външната проява може да е пъпчици, обриви по кожата.

 7. Хранителни непоносимости

Хранителната непоносимост е резултат от трудно усвояване на определени храни. Това е различно от хранителна алергия , която се причинява от реакция на имунната система към определени храни.

Изследвания показват, че непоносимостта към лактоза например може да бъде причинена от лошо качество на бактериите в червата. Това може да доведе до проблеми с храносмилането на определени храни и симптоми като подуване на корема, газове, диария, болка в корема или гадене.

Някои проучвания стигат до извода, че дори хранителните алергии могат да бъдат свързани със здравето на червата, но все още взаимовръзката се изследва.

Как да възстановите баланса в чревния микробиом

Добрата новина е, че сами може да направите много, за да възстановите баланса в чревния микробиом. Ако това е първопричината за неволите със здравето, независимо от конкретната проява, симптомите също ще се подобрят.

* Като начало се опитайте да овладеете стреса. Това може да стане с помощта на различни техники: медитация, продължително ходене, масаж, време с приятели или семейство, ароматерапия, йога, домашен  любимец и др.

* Обърнете внимание на съня! Банален, но достатъчно важен съвет. Нуждаете се от поне 7–8 часа непрекъснат сън всяка нощ. Създайте си ритуали преди лягане, вземете успокояващ билков чай или добавки.

* Яжте бавно! Помните поговорката, че всяка хапка трябва да се дъвче по 25 пъти? Внимателното дъвчене на храната и по-бавното хранене намалява риска от затлъстяване и диабет. Подпомага по-доброто разграждане и усвояване на хранителните вещества. Засищате се с по-малко храна.

* Не забравяйте да пиете достатъчно вода! Проучване от 2022 г установи, че хората, които пият повече вода, имат по-малко бактерии, които могат да причинят стомашно-чревни инфекции. Освен това така може да предотвратите запек.

* Вземете пребиотик или пробиотик – това може да помогне за подобряване на здравето на червата ви. Пребиотиците осигуряват „храна“, предназначена да насърчава растежа на полезни бактерии в червата, докато пробиотиците са живи полезни бактерии.

Ако искате да имате здрави стомах и черва, следвайте балансирана диета с колкото се може повече пресни храни. Намалете или по-добре спрете всички преработени, сладки и високо маслени храни, които струват евтино, продават се на много места, но са вредни за здравето.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook