Защо яйцата трябва да присъстват в менюто ни
Яйцата притежават много полезни свойства, които укрепват организма и дори повдигат настроението. Не е случайно, че специалистите препоръчват употребата им особено сутрин, когато се нуждаем от енергия за целия ден. Защо трябва да включим яйцата в менюто си?
Подобряват зрението
Антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които се съдържат в яйцата, се натрупват в ретината и предпазват очите от вредното влияние на слънчевата светлина. Яйцата понижават и риска от катаракта.
Осигуряват висококачествени белтъчини
Яйцата имат идеален аминокиселинен профил и са богати на висококачествени белтъчини. Според специалистите този продукт е един от най-важните източници на протеини в менюто на хората.
Повишават нивото на „добрия“ холестерол
Въпреки че в едно яйце се съдържат 212 мг холестерол, употребата на този продукт не повишава нивото му в кръвта. Според някои изследвания яйцата дори увеличават количеството на „добрия“ холестерол и помагат да се преработи „лошият“.
Съдържат важни вещества
Яйцата са богати на витамините А, В2, B5, B12, както и на селен, калций, желязо, калий, цинк, манган и други полезни вещества.