Здраве

13 Февруари 2022

Животът днес

Учени от университета в Берген, Норвегия, доказаха, че е достатъчно хората да започнат да се хранят по-балансирано, за да увеличат продължителността на живота си. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание  PLOS Medicine.

За да стигнат до този извод, норвежките специалисти анализирали данните от друго мащабно проучване, наречено „Глобалното бреме на заболяванията“, в което участвали няколко хиляди млади мъже и жени. Експертите оценили влиянието на някои промени в начина на хранене върху здравословното им състояние и очакваната продължителност на живота.

В крайна сметка специалистите заявили, че устойчивият преход от западната диета (която включва мазна и солена храна, червено месо, полуфабрикати и десерти) към здравословната (с голямо количество бобови култури, пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и ядки) може да удължи живота средно с 10 години.

Сподели във Facebook