Зеленчуците, които понижават риска от сърдечносъдови заболявания и рак
Ако искате да живеете дълго и да бъдете в добро състояние, е необходимо да следите диетата си и да спортувате, напомнят учените. А зеленчуците задължително трябва да присъстват в менюто ви. Кои от тях обаче са най-полезни?
Ферментирали зеленчуци
Все повече изследвания доказват, че чревният микробиом е ключов фактор за дълголетие. А за неговото формиране и поддържане много помагат ферментиралите зеленчуци.
Цвекло
Добавяйки цвеклото в менюто си, вие постигате едновременно няколко положителни ефекта. Намалявате теглото и риска от сърдечносъдови заболявания, понижавате опасността и от рак. Цвеклото е отличен източник на фибри, витамин С, магнезий и фолиева киселина.
Броколи и зеле
Тези зеленчуци са богати на хранителни вещества и предпазват от сърдечносъдови и онкологични заболявания. Зеленият цвят гарантира наличието на уникалните глюкозинолати, които образуват противоракови съединения, съдържат и борещите се с онкологичните заболявания флавоноиди и каротиноиди.
Листните зеленчуци са богати на бета-каротин и влияят много добре върху здравето.