Зеленото кафе вталява и подмладява

Попада в много антиейджинг мазила срещу бръчки и за по-млада кожа

Тина БОГОМИЛОВА

Зеленото кафе не е някакъв екзотичен сорт, а е същото, което ни буди сутрин, само дето неговите зърна не са били изпечени.
То съдържа много биологично активни съставки - витамините PP, C, E, антиоксиданти, танини, пуринови алкалоиди, линолова, стеаринова, олеинова, хиалуронова киселини, восък, токофероли, стеарин, мастни киселини. Богато е и на микроелементи като желязо, калций, селен, магнезий.

Най-хвалено е като мощен антиоксидант заради наличието на хлорогенова киселина, която се бори много успешно с вредните свободни радикали, но изчезва с изпичането на зърната.
Зеленото кафе понижава високите нива на кръвната захар и лошия холестерол, помага за подобряване на кръвообращението, стимулира метаболизма и потиска апетита. Зърната са естествен детоксикант, който чисти черния дроб от токсини и ненужни мазнини.

Зеленото кафе подобрява паметта и тонуса на организма, съдържа по-малко кофеин в сравнение с изпеченото. Но все пак не се препоръчва при високо кръвно налягане. То обаче няма същия аромат и вкус като на изпеченото кафе, горчиво и тръпчиво е, затова обикновено се предлага под формата на таблетки или капсули.

Неизпеченото кафе най-много нашумя като чудодейно средство за отърваване от излишните килограми и мазнини. Съдържащата се в него хлорогенова киселина блокира натрупването на захари, стимулира метаболитната активност и изгарянето на тлъстините. Твърди се, че звезди като Дженифър Лопес, Деми Мур и Кати Пери дължат изваяните си фигури на таблетки със зелено кафе. В интернет е пълно с реклами за доказано отслабване с неизпечените зърна, които се предлагат под формата на капсули. Цената им е между 25 и 70 лева, зависи от броя на таблетките.

Специалистите диетолози обаче предупреждават, че въпреки отслабващите ползи от зеленото кафе, е необходимо да се съчетае със здравословно хранене и повече движение.

Зеленото кафе не само вталява, но разкрасява и подмладява. Хлорогеновата киселина е много важна за запазването на еластичността на кожата и блясъка на косата. Тъй като зърната не са печени, в тях присъстват и други антиоксиданти, които забавят стареенето на кожата и предотвратяват появата на бръчките. Зелените кафеени зърна са богати и на мастни киселини и естери, които подхранват и овлажняват кожата.

Маслото от зелено кафе действа на кожата успокояващо, овлажняващо и подхранващо, затова попада в много от реномираните и скъпи антиейджинг мазила срещу бръчки и за по-млада кожа. Маслото се използва в козметични продукти за суха и чувствителна кожа, както и в редуциращи бръчките кремове за околоочния контур. Мазила на основата на масло от зелено кафе се използват и в дерматологията при дерматити, екземи и псориазис.

Косата също става силна, здрава и красива. Екстрактът от зелените зърна се бори с косопада, удебелява косъма и ускорява растежа му.

Той има лимфодренажен и пречистващ ефект, ускорява и увеличава отделянето на излишните течности от организма, а с тях и натрупаните в тялото отрови. Екстрактът има и антицелулитно действие и е обичайна съставка в различни кремове и гелове за масаж.

Козметичните салони предлагат антицелулитни терапии със зелено кафе, които обикновено включват пилинг, масаж, загряващ гел и увиване във фолио.

Масло от зелено кафе се ползва и в слънцезащитната козметика, тъй като успокоява, овлажнява и подхранва кожата, която е била изложена на агресивните слънчеви лъчи. И не на последно място, зелените зърна дават тонус и енергия за по-усмихнат ден.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 145