Животинските мазнини са опасни за простатата
Употребата на големи количества месо и мазни животински продукти може да провокира развитието на рак на простатата, твърдят изследователи от университета в Северна Каролина. В рамките на проект за изучаване на рака на простатата американските изследователи решили да установят връзката между това заболяване и употребата на мазна храна. За тази цел те анализирали данните за здравословното състояние и хранителните навици на 1854 мъже с неотдавна диагностициран рак на простатата, като при 321 души от тях (17%) той бил особено агресивен. Специалистите се интересували от лекарствата, които приемат, начина на живот, вредните навици, като се съсредоточили върху начина на хранене на всеки участник в изследването и преди всичко върху съдържанието на мазнини в менюто им. Учените изчислили нивото на наситените мазнини, съдържащи се в животинските продукти, както и количеството на моно- и полиненаситените мазнини, съдържащи се в растителните масла, ядките и рибата, които употребяват наблюдаваните от тях пациенти. Оказало се, че мъжете, които повече наблягат на наситените мазнини, се разболявали от агресивната форма на рака на простата с 51% по-често в сравнение с тези, които се придържали към минимално ниво на употреба на тези мазнини.