Здраве

26 Октомври 2024

credoweb bg

Д-р Антон Стоянов

В световен мащаб ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания при жените. Всяка година в България се диагностицират около 4000 нови случая, като над 1000 от тях водят до фатален изход. Въпреки сериозността на заболяването съвременната медицина предлага ефективни решения, ако диагнозата бъде поставена навреме.

Месец октомври е обявен за месец на борба с рака на гърдата още през 1985 г. Целта е да се подчертае значението на редовните профилактични прегледи и ранната диагностика. Д-р Антон Стоянов, началник на отделението по образна диагностика в Медицински комплекс „Доверие“, обяснява в интервю пред Safe News какво представлява ракът на гърдата, какви са симптомите и как редовните прегледи могат да спасят живот.

Какво представлява ракът на гърдата?

„Ракът на млечната жлеза е социално значимо заболяване, което засяга основно жените. Въпреки че диагнозата може да звучи страшно, важно е да се знае, че ако бъде открита в ранните стадии, тя е лечима,“ споделя д-р Стоянов.

Заболяването най-често се диагностицира при жени над 40 години, като пикът е между 60 и 70 години. Въпреки това, не са рядкост и случаите на заболяване при по-млади жени. Тази диагноза се среща и при мъжете, като при тях честотата е около един на сто открити случая на заболели от рак на млечната жлеза.

Ранното диагностициране е ключово, затова се препоръчват редовни профилактични прегледи. Профилактиката включва самопрегледи, които жените трябва да правят поне веднъж месечно, както и прегледи при специалист веднъж годишно.

Кои са основните симптоми на заболяването?

Най-често жените посещават лекарския кабинет, когато установят бучка в гърдата. Въпреки това е важно да се отбележи, че не всяка бучка е злокачествена. Могат да бъдат открити и доброкачествени образувания като кисти или фиброаденом. Затова е важно жените да се консултират със специалист при най-малкото съмнение.

Диагностицирането на рак на гърдата може да се извърши чрез мамографско и ехографско изследване. При съмнения за злокачествено образование се извършват допълнителни изследвания като биопсия или ядрено-магнитен резонанс.

Рискови фактори и превенция

Рисковите фактори за рак на гърдата включват наследственост, ранно настъпване на менструация, късно раждане, както и прекомерна употреба на алкохол и контрацептиви.

„Наследствеността е един от основните рискови фактори, но не означава задължително, че жената ще се разболее. В такива случаи е важно да се провеждат по-чести профилактични прегледи,“ подчертава специалистът.

За жените, които са в рискови групи, съществува възможност за генетично изследване на мутации в BRCA гена, които са свързани с по-висок риск от рак на гърдата и яйчниците.

Значението на редовните прегледи

Профилактичните прегледи са ключови за ранното откриване на рак на гърдата. Важно е жените да се консултират със специалист при всякакви промени в гърдите – като бучки, зачервяване или асиметрия. Редовните прегледи и навременната диагностика могат да спасят живот. Ракът на гърдата е лечим, когато бъде открит рано.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook