Акценти

23 Февруари 2018

Животът днес

Генномодифицираната царевица е безвредна, а по някои параметри е по-полезна от обикновената, доказаха италиански учени. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Scientific Reports.

Специалистите анализирали над 6000 изследвания за ГМО царевицата, проведени през последните 21 години. Оказало се, че тя не само е безопасна за здравето, но и оказва благоприятен ефект върху него. Например в ГМО царевицата се появяват с36,5% по-малко микотоксини – вещества, изработване от плесенни гъби.

Микотоксините са отровни и канцерогенни както за животните, така и за хората. При това те са природен замърсител на много плодове, зеленчуци и житни растения.

Генномодифицираната царевица ще даде възможност да се увеличи добивът по целия свят с 5,6-24,5%.

Сподели във Facebook