Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Причините за избухването на Втората световна война за разлика от тези, породили Първата световна война, са основно:

  • Идеологически;
  • Геополитически;
  • Икономически.

Мюнхенското споразумение – развързва ръцете на Германия

Отстъпките, направени от Англия и Франция на Германия в Мюнхен, дават надежда и кураж на Хитлер, че е време да се разправи със страните, подготвили и подписали Версайските споразумения.

Затова Мюнхенското споразумение може да се разглежда като финален акорд на т.нар. „политика на умиротворяване”.

Германия напада Полша

Втората световна война започва на 1 септември 1939 г., когато Германия започва настъпление срещу Полша и Вермахтът окупира 2/3 от нейната територия.

Непосредствен повод за избухването на нов световен конфликт служи инсценировката по повод неосигурения от полска страна свободен германски достъп до Източна Прусия през Гданск.

СССР напада Полша

На 17 септември 1939 г. по силата на допълнителния протокол към договора на територията на Полша нахлуват съветски войски.

Териториалното разделяне на Полша между СССР и Германия завършва на 28 септември 1939 г. с подписването на Договор за дружба и граници между СССР и Германия.

Установена е обща съветско-германска граница.

Военната интервенция на Вермахта спрямо Полша е подпомогната от  СССР посредством предходно подписания пакт Рибентроп-Молотов.  

На 27 септември двете дружески армии, немската и съветската, се срещат на река Висла. С това се слага края на независимата полската държава.

По това време Сталин е твърдо убеден, че Хитлер няма да нападне СССР.

На 18 септември 1939 г. Германия и СССР излизат със съвместна декларация подписана от Рибентроп и Молотов, която гласи:

„Правителствата на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този на чин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, единодушно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението война, което съществува между Германия, от една страна, и Франция и Англия, от друга.

Двете правителства, прочее, ще направят общи усилия да се постигне тази цел, колкото е възможно по-скоро. В случай, че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната.“

СССР напада Финландия

На 30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия. Червената армия обаче се оказва неподготвена.

Започва изтощителна война, свързана с голям брой човешки жертви, която завършва през март 1940 г. Съгласно съветско-финландския мирен договор се откъсват територии от Финландия в полза на Съветския съюз

Границата между Финландия и СССР е преместена на 80 км на запад. По този начин СССР осигурява защитата на Ленинград.

СССР напада Литва, Латвия и Естония

Трите републики до Октомврийската революция са част от Руската империя. След революцията се обявяват за независими държави.

През 1940 г. СССР сключва договор за взаимопомощ. В тези страни се създават съветски военни бази.

Отначало СССР сключва с трите републики договор за ненападение и разкриване на военни бази в тези страни. По-късно, с помощта на комунистическите им партии, извършва политически преврат, след което официално се присъединяват към СССР.

Този политически похват очевидно е копиран от Германия по това време.

След предварителни преговори Румъния отстъпва на СССР завзетите от царска Русия земи, съгласно Брест-Литовския мирен договор.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага онлайн в книжарница „Хеликон“ на цена от 25 лв.

Сподели във Facebook