Страх от сянка

Петър ГАЛЕВ

Струва ми се, че гражданите очакват от полицията и на пътя, и в кварталите не да се отдръпне от реалността с идеята да не се изкуши за подкуп, а напротив – много по-активно да се намесва при всяко очеизбождащо нарушение. Намерението всичко да се контролира от камери е прекрасно, но докато ги монтират и направят качествен закон за признаването им от съдебната система, ще мине доста време.

Как така джигити ще профучават с над 100 километра в града и полицай няма да ги спре, защото не е от КАТ? Нали в крайна сметка всички са от МВР? Ами ако пътен полицай види разбивач на банков клон, и той ли няма да се намеси, защото не е от охранителното подразделение? Не е това начинът да се спре корупцията, нито пък тя е само сред полицаите.

Много по-ефективно е да се регламентира в наказателно-процесуалния кодекс въвеждането на инспектори под прикритие извън МВР, които да правят неопасни нарушения на закона, след което да предлагат подкуп. И ако полицаите го приемат, съдът бързо да може да ги прати в затвора. Това го гледаме всеки ден по реалити каналите от САЩ. Съмнявам се, че тогава полицай ще посмее да вземе. А другият ефект ще е, че самите те ще започнат да арестуват предлагащите подкуп, защото няма да знаят дали са агенти под прикритие или традиционни нашенци, искащи да избегнат акт.

Масовата погнуса, която демонстрирахме към заснетия с двайсетолевка катаджия, е напълно лицемерна, защото подкупът не е самотен акт. Иска се и втора страна и това сме всички ние в продължение на десетки години. И за да не се изкушаваме взаимно, трябва да се направи така, че и да не посегнем към портмонето, когато ни спипат в гаф. 

Сподели във Facebook