Здраве

3 Септември 2024

560

credoweb bg

Хипогликемията представлява състояние на ниска кръвна захар, което може да засегне както хора с диабет, така и такива без това заболяване. Това състояние възниква, когато нивото на глюкоза в кръвта падне под нормалните граници, което води до различни симптоми и потенциални усложнения.

Защо хипогликемията е проблем за тялото?

Глюкозата е основният източник на енергия за тялото, особено за мозъка. Когато нивата на кръвната захар паднат, тялото изпитва енергиен дефицит, което може да доведе до различни симптоми, включително замаяност, треперене и объркване.

Хипогликемия при диабетици

Хората с диабет често изпитват хипогликемия поради неправилно дозиране на лекарства като инсулин или сулфонилурейни. Пропускането на хранения, недостатъчният прием на въглехидрати или консумацията на алкохол на празен стомах също могат да предизвикат хипогликемия. Спортът, макар и полезен, може да понижи кръвната захар, особено при по-интензивни упражнения, ако не се направи корекция в дозировката на лекарствата или хранителния режим.

Хипогликемия при недиабетици

Макар и по-рядко срещана, хипогликемия може да възникне и при хора без диабет. Реактивната хипогликемия се появява след хранене, когато организмът отделя твърде много инсулин. Продължителното гладуване, екстремните диети и някои здравословни проблеми като хормонални нарушения също могат да предизвикат спад в нивата на кръвната захар.

Симптоми и какво да правим при хипогликемия?

Симптомите на хипогликемия могат да варират от леки като треперене и глад, до тежки като загуба на съзнание и гърчове. Ако изпитвате симптоми на хипогликемия, препоръчително е да консумирате бързодействащи въглехидрати като бонбони с глюкоза или плодови сокове. В случай на тежка хипогликемия, особено при диабетици, е необходимо незабавно медицинско внимание.

Прочетете повече на Bolenzdrav.com

Сподели във Facebook